Hogyan maradjunk boldog úszók?

1. Alvás: A fiatalok gyakran hiszik, hogy kevés alvással is képesek eredményesek maradni, pedig a fejlődésben lévő szervezet megköveteli a napi 8 óra minimumot. Nehéz mindent, iskolát, úszást, szórakozást egy napba beiktatni, de az nagyon fontos, hogy ne alvás helyett végezzük el a napi teendőket.

2. Pihenőnap: Fontos arra odafigyelni, ha az edző egy pihenőnapot ír elő a hétre azt tartsuk is be, és más szárazföldi sportokban se vegyünk részt. Testünknek szüksége van a regenerálódásra is, ezért ha azt kellőképpen megkapja a kiégésnek is kisebb az esélye.

3. Kommunikáció: Fontos, hogy tudjuk saját határainkat, ha úgy érezzük, túl gyorsan akarja edzőnk, hogy a következő szintre lépjünk, szóljunk, minthogy akkor is, ha esetleg érezzük már többre, keményebb edzésmunkára vagyunk képesek.

4. Fejlődés: Dr. Alan Goldberg sportpszichológus szerint a fiatalok gyakran megtorpannak egy számukra kényelmes szinten és nem érzik szükségét a továbbfejlődésre, ami előbb utóbb a kiégéshez vezet, mivel így az akadályok leküzdésének hiánya lép fel a sportoló életében. Ezért ő arra biztat, hogy nagyon is fontos kilépni a saját komfort zónánkból, mert az új kihívások leküzdése újra izgalmassá teszi az úszást, így olyan akadályokat küzdhetünk le, amikről azt hittük képességeink határát haladja meg, ezzel nemcsak sportolóként fejlődünk, de saját személyiségünket is jobban megismerjük.

5. Élvezd, amit csinálsz: Dr. Keith Bell sportpszichológus és edző állítása szerint a kiégés mindaddig elkerülhető, amíg a sportoló észben tartja, hogy az úszás egyfajta játék, és mint olyan ezért mindig élvezetes. Bell szerint mindenki, aki részt vesz az edzésben (edző és sportoló egyaránt) fontos, hogy „élvezze a játékot”. Ha célokat állítunk fel, még a legintenzívebb edzések alatt is, azok elérésére való törekvésünk teszi játékszerűvé az edzéseket, és még ha nem is mindig érjük el a kitűzött célokat, az addig vezető út érdekes és játékos mivolta kellemesebbé teheti a kemény edzéseket.

6. Nem vagy robot: Ha folytonosan maximalisták vagyunk magunkkal szemben könnyen kiéghetünk. Ezért nagyon fontos azt is elfogadni, ha nem elvárásainknak megfelelően teljesítettünk, ugyanis sportpszichológusok szerint a hibákból többet tanulhat egy sportoló, mint a sikerekből.

7. Nem az érem a lényeg: Dr. Keith Bell arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak akkor ér el valaki sikereket, ha a legfényesebb érem lóg a nyakában. Az úszás egyike azoknak a sportágaknak, amit életünk végéig űzhetünk és nagy szerepet játszik egészségünk megőrzésében is. Bell arra biztat, fedezzük fel az úszásban rejlő összes értéket is és ne hagyjuk elveszni azokat.

8. Magadért ússz: Fontos, hogy azért ússzunk, mert élvezzük, és mi akarjuk, nem azért mert valaki másnak akarunk ezzel megfelelni. Az úszás túlságosan is kemény edzésmunkát követel ahhoz, hogy másvalaki álljon céljaink felállítása mögött, ha nem magunkért csináljuk, és nem élvezzük, a biztos kiégés lesz az eredmény.

9. Választás és nem áldozat: Ha kihagyunk egy péntek esti mozit a haverokkal, hogy ne legyünk fáradtak a szombati edzésre, azért tesszük, mert még jobb úszók akarunk lenni, tehát ne tekintsük döntésünket áldozatként. Bell szerint a választás a felnőtté válás része, és mi választunk a lehetőségek közül. Ezen kívül azt is megemlíti, ha célunk a jobb úszóvá válás, az mindig jó döntés.

10. Élet az úszáson kívül: Emlékezz rá, hogy az úszás az életed egy nagy részét tölti ki, de nem az egészet. Fontos, hogy a többi fontos teendőket se hanyagoljuk, legyen szó a tanulmányokról vagy a családunkról. Érdemes egy olyan hobbit is választani, ami az úszástól teljesen eltér, ez akár új energiával tölthet fel. Legyenek olyan barátaid is, akik nem úsznak, ezzel szurkolótáborodat is megalapozhatod.

Comments are closed.