10 parancsolat az úszó gyermekek szülei részére

1. NE vetítsük át saját ambícióinkat gyermekünkre!
Emlékezzünk rá, hogy mikor csemeténket először levittük az uszodába, nem azzal engedtük útjára, hogy X év múlva olimpiai bajnokként akarjuk őt hazavárni (legalább is remélem nem), hanem csak arra próbáltuk őt sarkallni, hogy válasszon egy hobbit, ami egészsége megőrzését is segíti.

2. NE hasonlítsuk gyermekünket a társaihoz!
Mindenkinek megvan a saját fejlődési folyamata. Van, aki korán és van, aki későn érő típus. Engedjük, hogy gyermekünk saját képességei szerint fejlődjön, és ne mondogassuk, ha esetleg a szomszéd Julcsi (aki pedig két héttel később is kezdett úszni) már 3 másodperccel jobbat úszik százon. Ezzel ugyanis (főleg még általános iskolás korú gyerekeknél) nem érünk el ösztönző hatást, inkább letargiát okozhat gyermekünknél, és az esetleges abbahagyás gondolata is felmerülhet bennük.

3. NE próbáljunk edzővé előlépni, ha nem vagyunk azok!
Tisztelet a kivételnek, de a legtöbb szülő nem képesített edző, és ha nem vagyunk azok, ne is próbáljuk ezt csemeténkkel elhitetni. Sokszor ugyanis már csak dacból sem fognak a szülőre hallgatni, és ha esetleg jó a szülői ötlet, az sem talál meghallgatásra. (az persze más, ha a gyerek kér szakmai tanácsot, de ha nem vagyunk biztosak a válaszban inkább kérdezzük az edzőt)

4. NE kritizáljuk az edzőt!
Sok szülő gondolja, hogy ő rengeteg tapasztalattal rendelkezik, mivel csemetéje már egy éve jár úszni és két versenyen is elindult és abba a hibába esik, hogy ő próbálja meg gyermekét hasznos tanácsokkal ellátni. Pont erre van az EDZŐ, aki szakértelemmel lát el minden esetlegesen felmerülő hibát edzésen és versenyen egyaránt. Ezért nem érdemes őt kritizálni, már csak azért sem, mert fontos az úgynevezett harmonikus háromszög, az edző-versenyző-szülő között.

5. NE kritizáljuk a versenybírókat!
Minden szülő szeretné gyermekét az első helyen látni, és sokszor tán ott is látja egy szoros benyúlásnál, de hagyjuk, hogy a bírák (illetve a remélhetőleg jól működő technika) döntsék el, hogy ki is nyert valójában.

AZ ÖSZTÖNZŐ SZÜLŐ A BIZTOS HÁTTÉR ZÁLOGA

6. Mindig biztassuk gyermekünket!
A legfontosabb, hogy gyermekünk az elejétől fogva élvezze mind az edzéseket, mind pedig a versenyeket. Bármilyen eredményt is ér el, inkább ösztönözzük, mintsem leszúrjuk, ha nem ott végzett, mint ahol azt mi vártuk. Egy pozitív, biztató környezetben többre lehet képes, mintha folyton csak negatívumokat hall.

7. Segítsük át gyermekünket a nehéz időszakon!
Mindenki életében előfordul, hogy csak egyszerűen nincs kedve edzésre menni (akármilyen szenvedély is fűti), ha gyermekünk ilyen akadályhoz ér, inkább álljunk elő egy ösztönző érvvel, mintsem a „de akkor is lemész úszni, ha belegebedsz” mondattal kihúznánk az ágyból. Ilyenkor érdemes azokra a célokra emlékeztetni, amiket kitűzött maga elé, és felhívni figyelmét arra, ha az ilyen nehéz akadályokon most átlép, az a későbbiekben segítheti karrierjét.

8. Ösztönözzük gyermekünket célok felállítására!

Ha gyermekünk azzal kel minden nap, hogy ő olimpiai bajnok akar lenni, támogassuk abban. Ugyanakkor az is fontos, hogy sarkalljuk őt közbenső célok felállítására is, hogy ne mindig a győzelem lebegjen a szeme előtt. Ugyanígy legyen fontos esetleg a saját legjobb időeredményének a megdöntése, vagy akár az iskolában való helytállás.

9. Ismerjük el az edző munkáját!

Úszóedzők rengeteg munkát fektetnek csemeténk sikerébe, ezért nekik is kijár minden dicséret. Ezen kívül megeshet, hogy gyermekünk akár több időt is tölt edzőjével, mint velünk, a hosszú edzések alkalmával, így edző-tanítvány kapcsolat gyakran egy „második” apu, anyu szerepét töltheti be gyermekünk életében. Ezért gyermekünk feltétel nélkül bízik edzőjében, tehát érdemes éreztetni gyermekünkkel és edzőjével egyaránt, hogy mi is nagy elismeréssel tekintünk a kimerítő edzői munkára.

10. Ismerjük el gyermekünk versenytársainak eredményeit, és gyermekünket is sarkalljuk hasonlóra!
Ha valaki legyőzi csemeténket, ne keressünk kifogásokat, és figyeljünk arra, hogy csemeténk se tegye. Nyugtázzuk, hogy akkor, ott az nyert aki jobb volt, de fejlődni mindig lehet. Sőt inkább biztassuk a csapattársakat is. Minél több, jó úszó van egy klubban vagy versenyen, annál inkább húzzák egymást a versenyzők és jobb eredményre ösztönzik egymást.

Orlay Barbara fordítása, eredeti cikk: 10 Commandments for Swimming Parents Rose Snyder (Managing Director Coaching Division, USOC)

Comments are closed.