Szomorú évforduló

Ma van a Komáromi Úszóklub SE. alapításának 25. évfordulója, azaz csapatunk pontosan negyed évszázada működik.

Alapítóink azzal a céllal hozták létre az egyesületet, hogy a komáromi ifjúság számára megteremtsék a színvonalas úszósport gyakorlásának a működési feltételeit beleértve a hozzáértő és nagy munkabírású sport szakembereket – akik a sportági követelményeknek megfelelően vállalják, hogy az eredményességhez vezető rendkívül nehéz úton haladnak megtartva a heti 8-10 edzést, hogy a helyi úszóknak legyen esélye a nagyon magas színvonalú magyar úszó mezőnyben érvényesülni -, valamint legyen biztosítva az a jogi- és gazdasági keretrendszer, amiben a csapat tisztán és fenntartható módon tud fejlődni. Nem volt egyszerű jó irányba állítani a klubot, de néhány nehéz év után kialakultak a szükséges feltételek. A befektetett munkának meg lett az eredménye: gyorsan gyarapodott a gyereklétszám és jöttek a kiváló eredmények még az országos korosztályos bajnokságokról is. 2017-ben, alapításunk 20 éves évfordulóján mindezt méltóképpen és örömmel ünnepeltük a Komáromi Polgármesteri Hivatal dísztermében.

A 20 éves jubileum is fantasztikus, de azért kimondani azt, hogy egy kisvárosi sportszervezet negyedévszázados, azért mégis felemelőbb. És még sem lehetünk boldogok, nem ünnepelhetjük büszkén az elért eredményeket, mert néhány héttel ezelőtt értesítettek bennünket, hogy a működésünkhöz nélkülözhetetlen fedett uszoda ismét bezár, ráadásul a mai napon, az alapításunk nagy évfordulóján lett nyilvánosan írásban bejelentve. Akkor is be volt zárva, amikor a 2020/2021-es COVID-19 korlátozások ellenére sportolók használhatták volna, de a 2022-es országos korosztályos bajnokságok és az ifjúsági Úszó Európa-bajnokság előtt egy hónappal is bezárt.

És most megint bezár, egy olyan érában, amikor Magyarország Kormánya soha nem látott mértékben támogatja a sportot és azon belül kiemelt figyelemmel segíti az úszósportot. Az állami irányítás az elmúlt években nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a prognosztizált, közelgő energia válságra felkészítse a sportlétesítményeket, közöttük is nagy hangsúlyt fektetett az uszodák infrastruktúra fejlesztésére vissza nem térítendő, önrész nélküli támogatásokkal, melyekkel jelentősen lehetett csökkenteni a nagy energiafogyasztó berendezések működési költségét (korszerűbb világítás, szabályozható teljesítményű vízforgató, hőszigetelés, napenergia hasznosítás…). Természetesen sok létesítmény üzemeltető élt is a lehetőséggel és most sokkal kisebb, kezelhetőbb mértékű kihívást jelent számukra a magas energia ár, nem is zárnak be. A Kormány 2021-ben beindította az Úszó Nemzet Programot, ami jelentős többlet bevételt biztosít az uszodáknak a vízfelület bérbeadásból pontosan azokban az üzemórákban, amikor nagyon kicsi a lakossági és a turisztikai kihasználtság, természetesen azokban a városokban, ahol a felajánlott programot befogadták. Mindezt a Kormány megtoldotta egy „állami uszoda rezsi támogatási programmal”, amit 2022. negyedik negyed évében 77 város kapott meg és ez a forrás 2023. első negyedévére ismét elérhető, Komáromnak is, melyet a Magyar Úszó Szövetség támogatásra ajánlott a forrást megítélő Sportért Felelős Államtitkárságnak. Ennek az állami segítségnek a megítélése előtt, ettől függetlenül a 25. születésnapunkon megjelent a hír, hogy az uszoda be lesz zárva, a meg nem szerzett állami segítségekre pedig válaszul azt kaptuk, hogy „A fürdőnek nem feleltek meg az állami feltételek”.

A magyar úszó sport azért tartozik a világ élvonalába, mert több, mint egy évszázada olyan edzők dolgoznak benne, akik egyrészt magas szintű szaktudással rendelkeznek, továbbá hozzá vannak szokva az extrém mennyiségű munka elvégzéséhez akár szélsőséges körülmények esetén is. Ebben a sportban csak az a szakember marad meg, aki elfogadja, hogy heti 3-4 edzéssel nem lehet sehová eljutni. Kevés fizetésért sokat kell dolgozni és alapszabály, hogy nem elég megyei szinten felmutatni valami eredményt, az igazi érték az országos bajnokságon a döntőbe kerülés, ott az éremszerzés és a nemzetközi eredmények. Mi komáromi úszók is beálltunk a sorba, lehajtott fejjel mentünk előre és bebizonyítottuk, hogy nem magyarázkodni (kis város, kevés pénz stb), hanem dolgozni kell és meg is lett az eredménye, 80 gyermek, 2014. óta folyamatosan szerepelünk a korosztályos országos bajnokságok döntőiben – 2021-ben és 2022-ben már a felnőtt „nyílt” kategóriában is élő TV adásban -, szereztünk bajnoksági érmeket is – eleinte a fiatalabb korcsoportokban, de 2022-ben sikerült az ifiben is – , és nemzetközi szinten is bizonyítottunk, ifjúsági Úszó Európa-bajnokságon egy ötödik hellyel.

A ránk mért újabb csapás ellenére is küzdeni fogunk, hogy tovább működhessünk, megkeressük azokat az uszodákat, akik befogadnak bennünket és tanítványainknak meg fogjuk találni a megoldást az edzésekhez. Nyilván, a szakmai munkánkban lesznek kompromisszumok és hátrányban lesznek a komáromi gyerekek az úszóversenyeken azokhoz képest, akiknek a helyi vezetők biztosítják a létesítmény használatot. De még így is jobb eredményeket fogunk felmutatni, mint azok a komáromi sportcsapatok, akik a legjobban vannak támogatva létesítmény használattal és pénzzel. Mert mi úszók ilyenek vagyunk, élvezzük a rengeteg munkát, mert tudjuk, hogy a befektetett munka egyszer úgy is megtérül, amiből akár fantasztikus eredmények is lehetnek, hiszen a sporttörténeti tények ezt támasztják alá.

Bár a látványos jubileumi ünnepségre a jelenlegi helyzetben nem kerülhet sor, a legfontosabb, hogy belül, lélekben érezzék sportolóink, szüleik és az úszókkal szimpatizálók, hogy bár jelenleg az úszás ellenes erők állnak nyerésre a létesítmény csatában, viszont mi úszás pártiak sporttörténelmet írtunk városunkban, olyan maradandó kulturális értékeket alkottunk, amit nem lehet tőlünk elvenni, és majd lesz egy jobb idő, amikor ez méltóképpen meg is lesz becsülve. Egyébként meg ez a világ úgy van megalkotva, hogy a végén mindenki a számára megfelelő helyre kerül benne.

Szeidl Balázs
Komáromi Úszóklub SE. elnök

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.

Comments are closed.